Sala de Joc si Terapie din cadrul Sectiei de Pediatrie a Spitalului Clinic Fundeni
Sala de joc și terapie a fost renovată cel mai recent în primăvara anului 2017 cu sprijinul voluntarilor și a colaboratorilor cărora le mulțumim pentru implicare. Ea este cunoscută de către copii ca ”sala de joacă” sau ”camera de joacă”.
Copiii internați sunt diagnosticați cu diferite forme de cancer sau alte boli grave.
Programul Asociației Speranță Pentru Tine la camera de joacă este urmatorul :
Luni – Vineri : 10.00 – 15.00
Sâmbăta : 10.00 – 13.00
Ea reprezintă pentru copiii internați aici un loc în care uită pentru câteva momente de tratamentele dureroase, boală și mediul spitalicesc. Echipa Asociației Speranță Pentu Tine încearcă prin programele derulate să-i ajute pe copii să treacă mai ușor peste perioada spitalizării. Programele derulate la sala de joacă constă în cea mai mare parte în:
- Terapie ocupațională ( pictură, jocuri educative, lectură, lecţii de cultură generală, vizionarea de filme documentare, artistice si animate, lucru manual, etc.). Terapia ocupatională este arta și știinta directionării copilului bolnav spre participarea la anumite activități pentru a-și reface, întări sau îmbunătăți performanțele, spre a facilita însușiirea acelor abilități și funcții care sunt necesare pentru adaptare sau corectarea patologiei, pentru menținerea stării de sănătate. Obiectivele constau într-un program ce vizează ca finalitate creșterea încrederii în sine, creșterea independenței în activitatea copilului, reintegrarea în mediul familial, social și profesional, deci de a oferi copilului condiția psihosocială a normalității.
- Seara de film. Pentru că mulți dintre copii nu au fost la un cinema, iar condiția lor fizică nu le permite acest lucru ( nu este un mediu steril, nu au voie în aglomerație, sunt încă la tratament, etc.), ne-am gândit să le oferim o mică sală de cinema chiar în spital, la camera de joacă. Astfel că săptămânal, copiii au posibilitatea să vizioneze un film artistic, animat sau documentar proiectat chiar în camera de joacă cu ajutorul unui videoproiector.
- Consiliere psihologică și de grup.- grupul de suport.
Consilierea de grup acționează prin mecanisme specifice: accesul la o cantitate mai mare de informație terapeutică, instalarea speranței, învățarea prin modelare și imitație, suportul social al grupului, universalitatea problemei.
Avantajele consilierii de grup îi ajută pe participanți să-și rezolve mai bine problemele de viață.
Câteva aspecte privind grupurile de suport:
- Învățarea / împărtășirea în grup. Grupurile de lucru permit învățarea de la ceilalți care au trecut sau trec prin situații similare , iar avantajul este că lucrul acesta poate da un sentiment de normalitate
- Acceptare și apartenență. De multe ori credem că dacă ceilalți ar cunoaște problemele noastre personale, am fi criticați, judecați sau respinși. De cele mai multe ori nu este adevărat. Oamenii sunt capabili să arate compasiune, înțelegere și iubire față de ceilalți.
- Depășirea timidității. Multor oameni le este rușine să vorbească despre provocările cu care se confruntă ( exemplu: sentimentul părintelui neputincios în fața bolii copilului, incapacitatea de a gestiona conflictul cu ceilalți copii de acasă care duce lipsa mamei, neînțelegeri în familie, colegi care îl marginalizează pe copil, etc.)
- Renunțarea la izolare. Unele persoane care sunt nefericite într-o sferă a vieţii lor tind să se ascundă de ceilalţi, evitând astfel sentimentul de jenă creat de situaţia pe care o traversează, iar ceea ce împărtăşesc la nivel social cu lumea este, de obicei, la nivel superficial (de suprafaţă). Dar întâlnind alţi oameni, ascultându-le poveştile de viaţă, te face să te simţi mai puţin izolat şi mai conectat la o comunitate – aceasta este o importantă şi valoroasă piatră de temelie pentru învăţare şi vindecare
- Editarea de broșuri informative pentru părinții copiilor
Prin aceasta dorim să venim în ajutorul parinților copiilor diagnosticați cu boli grave. Ele cuprind informații medicale pe ințelesul tuturor, astfel încât parinții să înțeleagă mai ușor termenii medicali. Aceste informații sunt elaborate în colaborare cu medicii specialiști ai Secției de Pediatrie.
Ca orice părinte, fiecare dorește să știe cât mai multe informații despre boala copilului. Din păcate, unele informații pe care părinții le găsesc pe internet nu sunt și cele mai corecte. De aceea am considerat că editarea unor astfel de reviste ar veni în ajutorul părinților.
Până în prezent Asociația Speranță Pentru Tine, în colaborare cu medici ai clinicii de Pediatrie Fundeni a editat două broșuri: Bolile renale și Leucemia.
Ne propunem ca în viitor să edităm și alte ediții.
Aceste reviste se distribuie în mod gratuit.
- Asistență socială.
Obiectivul interventiei asistentei sociale este de a îi sprijini pe cei aflați în dificultate să obțină condițiile necesare unei vieți decente, ajutându-i să-și dezvolte propriile capacități și competențe.
Prin programul de asistență socială, Asociația Speranță Pentru Tine dorește să vină în sprijinul copiilor și familiilor acestora oferindu-le sprijin:
- Achiziționarea tratamentului sau plata unor analize care nu sunt decontate de către casa de asigurări,
- Sprijin financiar în măsura posibilitățilorpentru transport.
- Consiliere în ceea ce privește stabilirea drepturilor și modalităților concrete de acces la serviciile specializate de asistență socială cu ajutorul cadrului legislativ instituțional.
- Pachetul de internare.
O serie de produse necesare pe perioada internării ( săpun, pastă și periuță de dinți, șampon, șervețele umede și nazale, scutece pentru sugari, papuci, etc.) . Acest pachet de produse este oferit tuturor copiilor care se internează în cadrul Clinicii de Pediatrie. Dacă dorești să contribui și tu la oferirea acestui pachet ne poți contacta AICI.
Pentru a viziona sala de joacă puteți accesa GALERIA și vă așteptăm oricând doriți la spital în timpul programului de lucru.
Dacă dorești să te implici ca voluntar CONTACTEAZĂ-NE și te așteptăm să ni te alături.