De ce Casa Samariteanul ?                                                        

Am auzit de multe ori expresii precum : “nicăieri nu-i ca acasă” , ” acasă este acolo unde te simți iubit” , sau “acasa este întotdeauna cald”. Noțiunea de “acasă” are diferite semnificații pentru fiecare dintre noi, însă pentru mulți cuvântul “acasă” nu este altceva decât strada, un loc care este pe departe ceea ce fiecare din noi am descrie ca fiind ”acasă”.

În România fenomenul persoanelor adulte fără adăpost ( denumit în continuare PAFA) este unul alarmant. La nivel național estimările sunt de 11.000 – 14.000 persoane fără adăpost. Numai în București numarul acestora este de aproximativ 5000 persoane.

Mulţi dintre ei ajung în această situaţie din cauza situației socio-economice, a bolilor psihice sau a lipsei  programelor de prevenție pentru tinerii dezistitutionalizați care trebuie să părăsească Centrele de palasament ( O statistică arată că un număr de aproximativ 2000 de tineri părăsesc anual centrele de plasament) .

Persoanele fără adăpost se confruntă cu numeroase probleme dintre care cele mai importante sunt

 • lipsa actelor de identitate sau a actelor de stare civila, ceea ce face imposibilă obținerea de ajutor sau cantină socială, pensii pe caz de boală, solicitări de angajare, înscrierea la cursuri de calificare (pentru unii dintre ei terminarea studiilor gimnaziale), imposibilitatea efectuării analizelor medicale
 • lipsa unui loc de muncă sau a unei alte surse de venit care să asigure condiții normale de viață, principalele surse de supravieţuire fiind cerşitul, pensia, veniturile ocazionale sau vânzarea materialelor refolosibile.

 

Ce este Casa Samariteanul ?

Casa Samariteanul este un centru de zi și noapte ce dorește să vină în întâmpinarea acestor nevoi, oferind beneficiarilor un program de reintegrare. Scopul și misiunea Casei Samariteanul este acela de a oferi servicii pentru integrarea socială și profesională a PAFA.

 

Care este grupul țintă ( beneficiarii )  ?

Grupul țintă sunt persoane adulte fără adăpost care îndeplinesc cumulativ următoarele condiții:

 • Vârsta cuprinsă între 40 și 65 ani
 • Fără locuință sau au părăsit locuința
 • Fără venit
 • Fără suport familial
 • De oriunde din țară
 • Cu discernământ ( lucizi, capabili sa ia decizii )
 • Fără handicap

 

 Ce face Casa Samariteanul ?

Centrul de zi și noapte Casa Samariteanul are o capacitate de 14 locuri și oferă mai multe servicii în cadrul unui program ce se derulează pe o perioadă de un an :

 • Cazare
 • Hrană
 • Îmbrăcăminte
 • Consiliere psihologică, spirituală, vocațională și juridică
 • Asistență socială
 • Asistență medicală

 

Programul proiectului este format din mai multe faze după cum urmează, pe scurt :

Faza I – faza deciziei .  Această fază durează două săptămâni, perioadă în care beneficiarul este informat cu privire la celelalte faze ale programului și ce presupun ele. La sfârșitul celor două săptămâni beneficiarul este întrebat și i se cere consimțământul pentru trecerea în următoarea fază.

Faza II – faza schimbării. În această fază beneficiarul începe procesul de schimbare, întelege valorile și principiile programului și cum pot schimba acestea viața lui. Beneficiarul este implicat în multiple activități precum : cursuri, proiecte sociale, consiliere psihologică, mentorizare și se procedează prin departamentul de asistență socială la efectuarea anchetei sociale și a planului individual de intervenție. În cele 4 luni ale acestei faze beneficiarul este asistat și pentru obținerea actelor de identitate

Faza III – faza dezvoltării. În această fază ( 4 luni) se urmărește re/calificarea profesională a beneficiarului și orientarea lui profesională.

Faza IV – faza maturizării. În această fază continuă procesul de maturizare spre o viață independentă socio-profesională, spirituală și emotională , urmărindu-se începerea procesului de angajare. Este asistat la redactarea Cv-ului, se caută soluții de recalificare/ ucenicizare în vederea angajării.

Faza V – faza post program . Cu o durată de 3 luni, se urmărește susținerea beneficiarului post angajare și tranziția către o viață independentă ( stabilitate la locul de muncă, responsabilizarea gestionării resurselor, începerea vieții independente – chirie, un loc de cazare).

 

Care sunt activitățile în care sunt implicați beneficiarii ?

Zilnic, beneficiarii sunt implicați în diverse activități precum :

 1. Proiecte sociale. Beneficiarii merg pe stradă împreună cu personalul centrului și împart hrană oamenilor pe stradă. Această activitate are scop dublu : 1. De a fi și ei un ajutor la rândul lor pentru alții care sunt într-o situație dificilă și 2. De a fi mulțumitori și recunoscători pentru lucrurile cu care Dumnezeu îi binecuvintează în fiecare zi motivându-i să lupte ca să nu ajungă din nou în aceeași stare.
 2. Cursuri . În cadrul centrului se desfășoară săptămânal o serie de cursuri menite să îi motiveze, să le țină mintea antrenată, să afle cum pot depăși anumite deficiențe, etc. Momentan aceste cursuri sunt: dezvoltare personală ( 1/săptămâna) și utilizarea calculatorului ( 1/săptămână).
 3. Proiecte de lucru. Beneficiarii sunt implicați în diverse ateliere de lucru precum : realizarea de produse electrice (ex: prelungitoare), grădinărit, tâmplărie, atelier de meșteșugărit, etc. Aceste proiecte de lucru are mai multe scopuri :
 • Beneficiarii au posibilitatea să învețe lucruri noi, ca o ucenicizare la locul de muncă.
 • Este un instrument prin care noi urmărim câteva aspecte la beneficiari: punctualitatea, gradul de implicare, asumarea responsabilităților, dorința de lucru, etc. În funcție de aceste observații încercăm să le corectăm sau să le încurajăm.
 1. Fiecare beneficiar este implicat în treburile gospodărești. Acestea includ : prepararea hranei, ștergerea prafului, igienizarea suprafețelor ( spălat pe jos, mobila, etc.), îngrijirea grădinii, aranjarea camerelor, igienizarea toaletelor, etc.
 2. Cursuri de mentorare. De 2 ori pe săptămână beneficiarii participă la aceste cursuri menite să îi ajute spiritual, emoțional și social.